Maandag begin ik echt!

De welbekende zin, zelf heb ik hem ook vaak genoeg gebruikt. Je wilt graag weer gezonder leven en besluit op donderdagavond dat je maandag weer begint. Op deze manier kan je vrijdag, zaterdag en zondag nog even alles eten waar je zin in hebt en meer, want daarna mag het tenslotte niet meer, plus je hebt een goed excuus om niet te sporten. Je begint tenslotte maandag fanatiek en foutloos. Het enigste probleem is alleen dat er niets magisch is aan de maandag, aan het begin van een nieuwe maand/jaar of aan morgen…

Maandag ging mij altijd goed af, maar op dinsdag belande ik als de gezelligheidsdier die ik ben spontaan bij een vriendin op de bank met een glas wijn. Shit, dat was nou net niet de bedoeling. Het moest perfect, dus mijn nieuwe gezonde levensstijl was meteen voor de rest van de week verpest. Die dinsdag besloot ik opnieuw: maandag begin ik echt en at meteen maar ook alle bijhorende borrelhapjes, het was nu tenslotte toch al ‘mislukt’

Dit werd een soort van cirkel. Deze mind – set bracht mij uiteindelijk alleen maar verder weg van m’n doelen. Onbewust ging ik namelijk vaker ongezonder en meer eten en trainingen overslaan, omdat ik de week toch al had ‘ verpest ’ of nog even wilde ‘ genieten ’ voordat ik op maandag weer opnieuw ging beginnen. Dat opnieuw beginnen hield ik alleen nooit langer dan 3 dagen vol, het moest namelijk perfect en mijn geduld was ver te zoeken.

Ik vond hierdoor altijd dat ik faalde, maar eigenlijk faal je niet door dat ene wijntje te drinken op dinsdagavond, maar door vervolgens op te geven. Zolang jij niet stopt, ga je vooruit, maak je progressie en faal je dus niet.

Stop dus met het streven naar perfectie, dat bestaat niet en maakt jouw nieuwe levensstijl onhaalbaar. Stop met het idee dat je alleen nog maar ‘gezond’ mag eten of niet meer mag genieten , dat houdt bijna niemand vol. Zoek de juiste balans, geef jezelf een stok achter de deur (hallo BYT), doe wat voor jou werkt en pak jezelf weer op waar je was gebleven, juist na die o zo gezellige avond met vriendinnen.

Was je toevallig van plan maandag te beginnen? Je hoeft dus niet te wachten tot maandag of het nieuwe jaar om jezelf te verbeteren. Tijd is een illusie. Je kan net zo goed vandaag nog beginnen. Dinsdagmiddag om 5 uur is je nieuwe maandag. Stop met het verzinnen van excuses en ga voor consistentie in plaats van perfectie, je kan het!

Jill

Deel Dit Verhaal