Hoe houd je je motivatie vast?

‘Jill, hoe komt het toch dat je altijd gemotiveerd bent?’ Het antwoord is: niet. Het lijkt me heerlijk als ik iedere ochtend wakker word met motivatie om te trainen in plaats van me om te draaien. Dat ik elke dag zin heb om het beste uit mezelf te halen, in plaats van die serie te bingewatchen. Helaas! Ik denk overigens dat niemand elke dag en iedere minuut van de dag gemotiveerd is, maar is dat ook altijd nodig? Is dit niet waarvoor discipline is uitgevonden?

Toen ik net begon met mijn 12 weken traject bij Book Your Trainer en een beetje de smaak te pakken had, kon ik me niet voorstellen dat mijn motivatie ooit nog minder zou worden. Niets bleek minder waar. Ik was nog steeds gewoon mens. Vroeg of laat ben je moe en heb je geen zin om te trainen of je eten voor de volgende dag voor te bereiden. De vraag is dus niet óf je motivatie op een gegeven moment minder wordt, maar wanneer – en vooral: hoe je er op zo’n moment mee omgaat. Want ‘wachten’ tot je weer motivatie hebt, is niet altijd de oplossing. Ik heb vaak genoeg lang gewacht, maar één dag werden er altijd twee, twee dagen werden er altijd drie en voordat ik het doorhad lag ik weer wekenlang op de bank te wachten op motivatie.

Maar wat is dan wel de oplossing? Op het moment dat ik geen zin heb om iets te doen, omdat ik bijvoorbeeld moe ben, probeer ik me af te vragen waar mijn gebrek aan motivatie vandaan komt. Ben ik echt zo moe, of heb ik gewoon zin om een avond op de bank te hangen en dat ene televisieprogramma te kijken? Wat dus ook prima morgen kan? Ik zou liegen als dat tweede het geval is, dat ik altijd zou gaan, maar het lukt me steeds vaker! Ik weet inmiddels dat ik me zoveel beter voel als ik het wel gewoon doe. Van uitstellen wordt niets makkelijker en niemand die er zo van baalt dat ik mijn eigen beloftes niet nakom en mijn doelen niet ga behalen, dan ikzelf. Ik doe het tenslotte ook allemaal voor mezelf. Als ik mezelf vandaag niet herpak, wanneer dan wel? Waar wil ik eigenlijk zijn over een maand? En over een jaar? Het verschil tussen wie ik ben en wie ik wil zijn, is wat ik doe. Ik ben de enige die het in de hand heeft. Ik moet het toch echt zelf gaan doen.  

Dus gebrek aan motivatie vandaag? Ik bedenk dan wat de reden is dat ik ben begonnen en sleur mezelf mijn bed uit of van de bank af, doe wat ik moet doen en beloon mezelf achteraf. Moeite met überhaupt gemotiveerd raken? Stuur dan Book Your Trainer gewoon even een berichtje voor een 12-weken programma (geloof me, succes gegarandeerd). Ok, ik kan weer!

Liefs, 

Jill

Deel Dit Verhaal