Het getalletje op de weegschaal

Shit, weer niets afgevallen vandaag. Ik had nog wel zo goed m’n best gedaan. Blijkbaar heeft het allemaal geen zin, ik zal nooit afvallen. Teleurgesteld en onzeker stap ik van de weegschaal af.

Mezelf wegen, het was toen ik jonger was een dagelijks dingetje. Sterker nog, mijn humeur ging bijna afhangen van dat ene getalletje. 1 gram aangekomen? Het was blijkbaar een slechte dag geweest. 2 gram afgevallen? Ik was lekker bezig.

Dagelijks op de weegschaal staan zal ik daarom ook niemand aanraden. Je gaat niet binnen één dag resultaten terugzien en geen progressie zien, gaat je niet motiveren.

En wat zegt dat getalletje op de weegschaal eigenlijk precies over jou? Naar mijn mening vrij weinig. Tuurlijk, aan de hand van je lengte en gewicht kan je jouw BMI bepalen, welke vertelt of je een gezond gewicht hebt of niet. Jouw BMI vertelt alleen niet hoe jouw gewicht verdeeld is of waar jouw gewicht vandaan komt. Als je veel krachttraining doet, ben je misschien zwaarder, maar waarschijnlijk niet minder gezond dan iemand die hele dagen op de bank ligt. Ook vertelt de weegschaal niet hoe jij je voelt over jezelf, over wat jij ziet als je in de spiegel kijkt, over hoe gezellig gisteravond was of het feit dat je misschien wat meer vocht vasthoudt, omdat je veel zout hebt gegeten gisterenavond of de maandelijks periode hebt.

Toen ik op een gegeven moment stopte met mezelf wegen, vond ik het na een tijdje ineens spannend om op de weegschaal te staan. Bang voor het resultaat, bang voor dat ene stomme getalletje. Bij mijn intake bij BYT bepaalde we mijn startmoment en dat was dan ook weer de eerste keer in twee jaar dat ik op een weegschaal stond. Ik schrok me dood, ik had mezelf bijna 7 kilo lichter geschat dan dat ik daadwerkelijk was. Ik gok dat Steve de schrik in m’n ogen af kon lezen, hij stelde me gerust. Voor BYT is de weegschaal namelijk puur een tool om op basis van feiten mijn programma bij te kunnen sturen en realistische doelen te stellen, iets wat ik dus lekker aan hun moest overlaten. Na twee weken keken we samen naar mijn behaalde resultaten. We stelden aan de hand daarvan een doel en maakten een programma, speciaal voor mij. Dit gaf me vertrouwen, het ging me gewoon lukken! Ik had tenslotte de afgelopen twee weken al laten zien dat ik dat kon behalen.

Inmiddels ben ik er dus wel achter dat goed in je vel zitten niets met het getal op de weegschaal te maken heeft. Uiteindelijk ben ik ook niet bij BYT gekomen om een bepaald gewicht te behalen, maar omdat ik mijn lievelingsbroek weer wilde passen en zelfverzekerd in de spiegel wil kunnen kijken, dat is me gelukt en ik twijfel er niet aan dat jij dit ook kan.

Is het getalletje op de weegschaal voor jou belangrijk? De weegschaal kan misschien een fijne tool zijn om te zien of je progressie maakt, maar zoek ook hierin de balans en laat het, het liefst gewoon lekker over aan een personal ​trainer, zoals bij het team van BYT. En vergeet niet, het belangrijkste resultaat zit hem in je lekkerder voelen in je vel, gelukkig worden van een levensstijl, die bij je past en een glimlach als je in de spiegel kijkt. Daar kan geen weegschaal tegenop. Jouw gewicht is maar een getalletje en je bent zoveel meer dan dat!

Jill

trainer, zoals BYT. En vergeet niet, het belangrijkste resultaat zit hem in je lekkerder voelen in je vel, gelukkig worden van een levensstijl, die bij je past en een glimlach als je in de spiegel kijkt. Daar kan geen weegschaal tegenop. Jouw gewicht is maar een getalletje en je bent zoveel meer dan dat!

Deel Dit Verhaal